Američka vojska eutanazirala više od 1200 pasa koji su služili u brojnim američkim ratovima

Preko 1200 vojnih pasa koji su služili u brojnim američkim ratovima eutanazirano je. Nakon što su umirovljeni, procijenjeno je da su preopasni za usvajanje ili daljnji angažman u policiji ili drugim ustanovama.

Vojni psi

“Vojni psi su uspavani jer se smatralo da su previše opasni za civilnu usvajanje ili poslove s agencijama za provedbu zakona, kao i iz medicinskih razloga” – stoji u izvješću koje je poslano Kongresu.

U Americi je 2000. godine izglasan zakon nazvan po Robbyju, vodiču koji je ulagao velike napore da usvoji svog “četveronožnog ratnog prijatelja” kada je ovaj umirovljen. No nije uspio i njegov pratilac je eutanaziran, službeno se smatrao zastarjelom robom.

Nakon tog zakona umirovljeni vojni psi se više ne bi smjeli eutanazirati i postoji lista čekanja na usvajanje. Taj proces je vrlo strog i mora postojati pravi razlog za njega. Potencijalni novi vlasnici moraju imati vještine i sposobnosti da se nose s psima, kao i financijska sredstva. To su stariji psi koji su bili u borbenim područjima, a mnogi imaju zdravstvene probleme. Nova obitelj mora računati i na mogući trošak od 2000 $ za prijevoz iz ratne zone  u SAD-u. Trenutno više od 300 ljudi čeka na usvajanje vojnog psa, s prosječnim vremenom čekanja od 18 mjeseci.

Unatoč tom  zakonu, prema portalu Radar Online, Američko ratno zrakoplovstvo je poslalo Kongresu podatak da je 16 pasa ubijeno između 2001 i 2005 samo zato što, kao službena vojna imovina, više nisu bili potrebni.

Robby’s law

Robby’s law

Pošalji komentar