Amerikanci biraju svog psa heroja

Nakon više od milijun glasova Amerikanaca poznato je osam najboljih pasa u svojim kategorijama. Glasovanje se sada nastavlja do jeseni kada će biti poznat “američki pas heroj”.

Hero dogs

Lois Papa LIFE fondacija nastoji identificirati i prepoznati američke pse heroje – obične pse koji rade izvanredne stvari. Bilo da je to spašavanje života, pomoć slijepima ili jednostavno obiteljski ljubimci koji nam zažele dobrodošlicu na kraju napornog dana. Ovogodišnji slavodobitnik biti će četvrti u povijesti.

Prvi izbor je bio policijski pas Sadie koji je radio u u ekstremnim uvjetima. Pas heroj 2012. godine je bio Daniel, šest mjeseci staro štene pasmine Beagle koji je preživio komoru ispunjenu ugljičnim monoksidom. No, umjesto eutanazije  radnici su se iznenadili kada je štene izašlo iz komore mašući repom. Prošlogodišnji pas heroj je Cassidy, pas kojemu je amputirana noga nakon što su ga našli odbačenog u smeću na autocesti. Nakon oporavka Cassidy pomaže u prezentacijama djeci s teškoćama u razvoju i posjećuje rehabilitacijske centre i na svom primjeru dokazuje da uvijek postoji nada i da je sve moguće. Svi smo drugačiji i svi imaju ono nešto pozitivno što mogu dati drugima.

Ovogodišnjih osam finalista otputovat će 27. rujna u Hollywood kako bi sudjelovali u proglašenju pobjednika koje će se provesti uz izravan prijenos na Hallmark kanalu. Pogledajte neke od finalista koji će se prošetati crvenim tepihom.

Xxon

(Guide/Hearing Dogs )

Xxon - pas heroj

Xxon – pas heroj

“Zbog Xxona ja sam ponovno dio društva. On je moj heroj svaki dan ine mogu zamisliti život bez njega” – rekao je umirovljeni pripadnik US ratnog zrakoplovstva Michael Malarsie. Xxon je njegov vodič u životu postao godinu dana nakon što je oslijepio u Afganistanu od eksplozivne naprave koja je usmrtila četiri člana njegove ekipe.

“Odlučio sam da neću dopustiti da me sljepoća vraća natrag. Živjet ću život, ako ne za mene onda za moje prijatelje koji se nisu vratili živi kući. Xxon je dio toga.”

Michael se vratio na posao i radi u ratnom zrakoplovstvu. Primio je medalju za hrabrost na bojnom polju, oženio se i postao otac.

“Xxon pruža više slobode i nezavisnosti, ne samo za Michaela, veći i za Jesse, njegovu ženu. “Kad je Xxon s Michaelom, ja ne moram svakog trenutka paziti na njega i mogu se usredotočiti na našu djecu” – rekla je Jesse.

Xena

(Emerging Hero Dogs )

Xena Warrior Puppy

Xena Warrior Puppy

Život je počeo grozno za psa koji je danas poznat kao Xena Warrior Puppy. U rujnu 2012. godine, Xena, staffordski bull terijer, bila je blizu smrti. Slomljenom, mršavom i izgladnjelom štenetu davali su samo 1% šanse za preživljavanje.

No, Xena je preživjela i uskoro postala junak za osmogodišnjeg dječaka koji je do tada bio izoliran, povučen u sebe. Pomogla je autističnom dječaku da se oslobodi i prvi put u životu priča i smije se. “Xena je učinila Jonnyja najsretnijim djetetom na svijetu” – rekla je njegova majka.

Chaney

(Military Dogs )

Chaney Military Dogs

Chaney Military Dogs

Chaney je osmogodišnji labrador koji je bio pas za detekciju eksploziva u Iraku i Afganistanu. Dok nije umirovljen 2013. godine spasio je mnoge i bio veliki oslonac svom timu.

Usvojen od strane jednog od suboraca i od tada su njih dvojica proveli mnoge sate volontiranja za neprofitne organizacije. Chaney sada provodi vrijeme educiranjem o tome što pas može učiniti za druge uključujući i demonstracije za djecu u otkrivanju mirisa te pomaganju bivšim pripadnicima američke vojske. Prema podacima više je vojnika počinilo samoubojstvo zbog PTSP-a nego što je ubijeno na zadatku.

JJ Krawczyk

(Service Dogs )

 JJ Krawczyk


JJ Krawczyk

Sedmogodišnja Kaelyn Krawczyk iz Sjeverne Karoline pati od rijetke bolesti zbog koje je stalno na udaru alergijskih reakcija koje se manifestiraju padom tlaka, bolom u abdomenu, povraćanjem i teškoćama prilikom disanja. Ipak, u svojoj borbi ona nije sama. Karoline koju prijatelji i obitelj zovu ‘KK’ uvijek prati njen vjerni pas JJ koji joj pomaže kako bi spriječio moguće ozljede.

JJ, koja je sama imala težak život i u u azil za pse je došla sa samo par tjedana, je trenirana da na vrijeme nanjuši njezine moguće reakcije, a u svom je poslu toliko dobra da su liječnici Sveučilišne bolnice Duke smatrali kako s Kaelyn treba biti u operacijskoj sali.

 “Shvatili smo da je JJ dodatni monitor koji pruža informacije što se događa s KK”  izjavio je anesteziolog Brad Taicher.

To je prvi put da je bolnica dopustila boravak životinja u operacijskoj sali, a anesteziolog je komentirao kako se tijekom operacije morao boriti s željom da pomazi pametnu ženku.

Kai

(Arson Dogs )

Kai

Kai

Kai je šest godina stara crna labradorka, a njezina priča je započela prije četiri godine kada je pokupljena s ulice i završila u azilu.

Tijekom igranja uočeno je da Kai lako pronalazi tenisku lopticu u velikoj kutiji s igračkama. To je prepoznato i nakon jednog telefonskog poziva počela je obuka za sposobnost otkrivanja je li požar postavljen namjerno. Psi mogu nanjušiti male količine bilo koje tvari koje su uzrokovale požar, čak i kada su ispod nekoliko centimetara vode ili snijega.

Kai je nominiran za psa heroja jer je s ulice, spašen od sigurne smrti, došla do više od 200 istraga. Ona odgaja djecu u prevenciji i sigurnosti od požara za vrijeme školskih demonstracija.

Hero dogs

Nominirani su još i Kota, Bretagne i Susie. Kota je pokazala nevjerojatnu odanost svome vodiču, Bretagne je napravila značajan doprinos pretrazi i spašavanju uključujući 9/11 napad na World Trade Center, Zimske olimpijske igre i uragan Rita, a Susie je terapijski pas koji donosi poruke dobrote, poštovanja i odgovornosti za djecu i odrasle.

Pošalji komentar