Apetit

Nije potrebno odmah dignuti uzbunu ako je pas preskočio jedan obrok. Treba uvesti potpuni post od 24 sata i nakon toga psu ponovno ponuditi hranu. Ukoliko i tada odbije obrok, posjet veterinaru će biti neophodan

Ishrana

S dolaskom toplijih dana mnogi će vlasnici primijetiti da njihovi psi i mace slabije jedu, odnosno da imaju slabiji apetit.

U ljetnim mjesecima potrebno je malo korigirati vrijeme u koje hranimo našeg psa. Generalno preporučujem da to budu dva obroka dnevno, pa kada zatopli, ovaj večernji obrok treba pomaknuti čim kasnije, jer će većina pasa odbiti obrok dok je vruće.

No, umjereno smanjenje apetita u ljetnim mjesecima je sasvim normalno i ne treba vas zabrinjavati ukoliko je sve drugo u redu.

Apetit je najbolje mjerilo zdravlja naših kućnih ljubimaca. Rijetka su patološka stanja koja prati povećan apetit, no nedostatak apetita prati svako ozbiljnije oboljenje. To je ujedno i jedan od najčešćih razloga za posjet veterinaru. Psi su u pravilu proždrljiviji od mačaka pa ćemo kod njih lakše opaziti smanjen apetit, dok kod maca koje su vrlo izbirljive i delikatne kada je hrana u pitanju, prvo moramo pogoditi koju hranu vole da bismo ustanovili da nemaju apetita. Dakako da postoje i izbirljivi psi, koji unatoč svom trudu vlasnika jedu tek toliko “da prežive”. Jedan od glavnih uzroka ovakvog selektivnog apetita (hoće meso- neće bobice) jest pogrešan način prehrane kućnog ljubimca. Najčešća greška kod prehrane pasa jest da mu se pusti hrana na raspolaganju (što je za mace u redu). Psi koji imaju stalno na raspolaganju dovoljno hrane nikada ne pojedu cijeli obrok već malo jedu tu i tamo tijekom dana. Nezgodno je što nikada ne znamo je li pojeo dovoljno, a i dolazi češće do probavnih problema jer crijeva nikada nisu prazna.

Prvi razgovor kod veterinara, kada dovedete životinju koja ne jede, jest razgovor o prehrambenim navikama vašeg ljubimca. Ponekad je promjena načina prehrane sasvim dovoljna da se postignu rezultati. Ukoliko se radi o evidentno bolesnoj životinji, kreće se s kliničkim pregledom kako bi se ustanovilo primarno oboljenje koje je dovelo do nedostatka apetita. To mogu biti povišena tjelesna temperatura, bolesti probavnog sustava (obično praćene proljevom i/ili povraćanjem) te cijeli niz oboljenja kojima je smanjen apetit prvi simptom. Nije potrebno odmah dignuti uzbunu ako je pas preskočio jedan obrok. Potrebno je uvesti potpuni post od 24 sata i nakon toga psu ponovno ponuditi hranu. Ukoliko i tada odbije obrok, posjet veterinaru će biti neophodan. Ovakav post je vrlo efektan, a mnogo teže padne vlasnicima nego njihovim ljubimcima. I pas i mačka su mesožderi te je njihovom probavnom sustavu povremeni post vrlo korisna stvar.

Nedostatak apetita kod mačaka treba nas uvijek alarmirati. One, za razliku od pasa, ne smiju dugo postiti jer to može dovesti do cijelog niza ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko ne povraćaju, kod mačaka ćemo često savjetovati asistirano hranjenje, što kod pasa nije slučaj. Koji put je macu, posebno nakon neke bolesti ili operativnog zahvata, potrebno malo “pogurati” kako bi počela sama jesti. U tu svrhu obično savjetujemo komercijalnu hranu za oporavak, koju maci mi stavljamo u usta dok ne pokaže volju da je uzme sama.

Smanjenje apetita ponekad nastupa i kod sasvim zdravih životinja, primjerice, kada ostavite psa na čuvanje. Ukoliko smanjen apetit potraje više dana, to je svakako razlog za posjet veterinaru koji će ustanoviti je li pas (maca) bolestan ili se jednostavno zaželio goveđe šnicle.

Pošalji komentar