Black Dog sindrom: Zašto psi crne boje teže pronalaze vlasnika?

Čini da se da su crni psi diskriminirani, tako kažu podaci iz skloništa za životinje gdje psi tamnijeg krzna teže nađu novu obitelj.

Foto: Fred Levy art - Photography

Foto: Fred Levy art – Photography

Mirah Horowitz, izvršni direktor osnivač azila Lucky Dog navodi primjer: “Nedavno smo imali leglo s pet vrlo slatka štenaca, dva žuta i tri crna. Žuti su odmah udomljeni, a crni su našli novi dom tek nakon šest tjedana.”

Postotak eutanazije crni pasa je također veći, duže se zadržavaju u azilima i manja je vjerojatnost da će naći novu obitelj.

Koji su razlozi da boja krzna ima presudnu ulogu u usvajanju?

Stručnjaci vjeruju da diskriminacija proizlazi iz više čimbenika. Možda je i mitologija oko crnih pasa jedan od uzroka. Primjerice, Grim, pas iz Harry Pottera, je u obličju crnog zastrašujućeg psa koji je na britanskom otočju odavna poznat kao znamen smrti. Oni su većinom nevidljivi, no za olujna vremena može ih se vidjeti kako tumaraju grobljem. Mogu se pojaviti i u ponoć prije smrti ili tijekom pokopa stajati na crkvenom zvoniku.

I dok je povezanost sa zlom uglavnom vezana s mačkom, i psi se moraju boriti s praznovjerjima. Mnogi imaju u podsvijesti i poznate psihičke probleme Winston Churchilla koji su povezani sa tamnim psima. Churchill se žalio prijateljima kako ga proganja crni pas depresije zbog kojeg je mnoge noći ostao budan.

S popularnošću web stranica Petfinder i Petango velik dio procesa usvajanja odvija se i prije nego što stignu u skloništu, a usvojene životinje mogu najviše zahvaliti objavljenim simpa fotografijama. Međutim, i glamurozne snimke tamnijih životinja teže mogu prikazati živost koju često traže usvajatelji.

“Njihova lica izgledaju manje izražajne, a oči su izgubljene”, kaže Fred Levy, fotograf koji je, nakon što je saznao da crni psi imaju manje šanse za usvajanje, pokrenuo “Black Dog Projekt”. Taj projekt u kojem preko društvenih medija sudjeluju vlasnici crnih pasa je rezultirao je nizom fotografija crnih pasa na crnoj podlozi.

Black Dog Projekt

Black Dog Projekt

“Često, jedino što ćete vidjeti od crnog psa je crna silueta i veliki jezik” – dodao je Levy. Također, primjetno je da se snimke crnih životinja teže prodavaju nego one svjetlijih.

Marika Bell, voditelj usvajanja u “Humane Society of Washington” ima svoju teoriju: “Mislim da se sve svodi na izraze lica. Ljudi kada priđu psima pokušaju čitati njihove izraze lica, a na crnim psima se one teže razaznaju. Jedva se mogu vidjeti obrve, i naravno da ih je teže humanizirati i povezati na emocionalnoj razini.”

Pošalji komentar