Borzoi – ponosna, dostojanstvena i inteligentna pasmina

Borzoi – ponosna, dostojanstvena i inteligentna pasmina

Na jednoj izložbi pasa, spiker je najavljivao pojedine pasmine. Kad su došli na red hrtovi, opisao ih je ovako: ”Sljedeću grupu ne mogu najaviti kao psi ti i ti … jer oni nisu samo psi. Zato ću samo reći, slijede hrtovi”.

I doista, oni se razlikuju od svih ostalih pasa. Oni su jedinstveni. Iako se ljubitelji drugih pasmina sa mnom neće složiti, za mene su to najelegantniji i najljepši psi . Ali pustimo na stranu ljepotu, jer u psećem svijetu ima mnogo lijepih pasa. Ruski hrtovi su jedinstveni po svojoj naravi. Svatko tko do sada još nije upoznao ni jednog ”rusa”, a htio bi ga imati, treba dobro razmisliti o nabavci. Jer to nije pas za svakoga.

Ako želite psa koji će vas u stopu pratiti, ”kao pas”, gurati vam u krilo svoje igračke, stalno tražiti vašu pažnju i željeti igru, tada borzoi nije za vas. To su mirni i nenametljivi psi. U kući, stanu – smješteni na ugodnom naslonjaču ili mekanom krevetu – mogu provesti sate i sate. Ali nemojte misliti da ne sudjeluju u svemu što se u kući zbiva. Njihove prekrasne oči, kao dvije velike porculanske pikule, stalno su u pokretu i prate vas. Samo pušteni u prirodi pokazuju svoj živahni temperament. Naravno, da uvijek postoje iznimke, pa tako i kod Borzoja ima i onih koji odstupaju od navedenih karakteristika.

Isto tako ne očekujte od borzoja da donosi bačeni štap. Oni nisu aporteri. Ne kažem da ih se ne može naučiti vračati bačene igračke, samo će vam za to trebati malo više vremena. Njima je u krvi da ulove, a vi onda sami dođite po štap. Ali ako baš želite, za vašu ljubav, naučit će vračati bačeno.

Ako ste temperamentna osoba, glasna i puno gestikulirate, ni tada, borzoj nije za vas. Buka i metež im smetaju, oni trebaju mirne, staložene vlasnike i ugodnu atmosferu. Isto tako ne bih vam ga preporučila kao prvog psa. Iako se po karakteru razlikuju od ostalih pasmina, iskustvo življenja s psom je poželjno.

Borzoi dobro podnose djecu. Pogotovo ako su s njima odrasli. Ali ipak ih ne bih preporučila onima s posve malom djecom. Radije pričekajte da dijete odraste do dobi kad mu se može objasniti da borzoi nije igračka koju do besvijesti mogu natezati, čupati za dlaku, gurati i pokraj njih vrištati. Od takvih malih napasti, borzoj će se uljudno maknuti, ali djeca to uzmicanje rijetko kada shvaćaju kao – ostavi me na miru-. Većoj djeci koja razumiju njihovu narav, poštuju njihovu osobnost i pravilno se prema njima odnose, borzoi može biti divan prijatelj i obožavat će ih kao i svaki drugi pas.

Oil on Canvas, 4 borzois, 70 x 50 cm

Borzoi je ponosan, dostojanstven i inteligentan. Oni koji se po pitanju inteligencije ne bi složili sa mnom, ne znaju ili zaboravljaju činjenicu da borzoji kao i sve velike pasmine, kasno sazrijevaju. Fizičku i psihičku zrelost postižu tek sa tri godine. Za razliku od pasa malih pasmina, koji su zreli psi sa godinom dana. Moja mala mješanka Nera vrlo rano je sama naučila otvarati sva vrata u kući. Lona to nije naučila, ali zna dozvati Neru da ih otvori umjesto nje.

Veoma su emotivni i osjetljivi na grubu riječ ili postupak. Jednom kada sam Lonu zatekla u krađi i strogo ukorila, nakon pet minuta povratila je sve što je tog dana pojela. Toliko je teško primila srcu moj ukor. Da, znaju biti i vješti kradljivci. Zbog svoje visine imaju dobar pregled svega što se nalazi na stolu, pa tko da odoli. Hrtica od poznanika naučila je otvarati vrata hladnjaka. Kad je poznanik jednom došao doma, cijeli je stan mirisao po sarmi, a njegova kujica zadovoljno je ležala na krevetu okićena rezancima kiselog zelja. Pojela je nekoliko sarmi , popila mlijeko, nekoliko sirnih namaza i… nije joj bilo zlo, niti je imala drugih probavnih problema. To s hladnjakom se ponovilo još jednom, i nakon toga je poznanik prilikom odlaska iz stana, na hladnjak naslanjao stol. Da li to i dalje radi, ne znam. Psi koje sam imala prije Lone također su ponešto ukrali, ali sam ih uspješno od toga odvikla. Lonu ne. Postigla sam jedino to, da je sad opreznija. Kako svako zlo ima svoje dobro, otkako imam Lonu, moja kuhinja je urednija, sve se sa stola sprema. Osim ponekad. Tada Lona pospremi.

Svaka grubost u odgoju borzoja, posve je neprimjerena. Fizičke kazne, ” cukanje ” povodnikom i slično, zaboravite. Uvijek morate imati na umu da su oni veoma samostalni. Stoljećima uzgajani za lov sami su morali donositi odluke. S takvim psima treba imati puno strpljenja i učenje bazirati na nagradama za poticanje pozitivnog ponašanja. Uz mnogo nježnosti i lijepih riječi. Najbolja se pokazuje metoda učenja s klikerom (Vindor škola). Moja Lona je prošla tu školu i postigli smo da je dobro ”odgojen ” pas. Tijekom školovanja primjećivala se razlika u naravi između mog i ostalih pasa. Jedna od vježbi sastojala se u tome da voditelj drži psa na povodniku, a vlasnik se udalji dvadesetak koraka, počne zvati svog psa, na što voditelj pušta povodnik. Ostali psi su u brzom trku dotrčali svojim vlasnicima i bacili im se na ruke, samo je moja Lona lagano dokasala do mene i nježno mi dotakla ruku.

Borzoji ne prilaze strancima veselo mašući repom tražeći milovanje. Pruži li netko prema njima ruku, pogotovo ako to učini neočekivano i naglo, ustuknut će. Vrlo su plahi, što nikako ne smijemo miješati sa strašljivošću. Naprotiv, vrlo su srčani psi, ali nepovjerljivi. Suzdržani su čak i prema osobama koje poznaju. Onaj kome veselo priđu, može se smatrati veoma povlaštenim. Njihovi izljevi emocija, također rijetki, rezervirani su samo za najuži dio ljudskog čopora. Iako ne uskaču vlasniku ujutro u krevet budeći ga vlažnim njuškicama, iako ponekad osjećate da nisu oduševljeni vašim maženjem – ali da to stoički podnose, iako ponekad okrenu glavu kada ih želite zagrliti, vi im predstavljate centar svijeta i obožavaju vas na sebi svojstven način. Odvajkada su bili lovci, samostalni i nenaviknuti na maženje, pa je takvo ponašanje razumljivo. Što je stotinjak godina u vijeku jedne drevne pasmine kao što je to Borzoi? Jer tek su toliko godina kućni ljubimci, bez prava na lov.

Više o ruskom hrtu pročitajte na web stranicu uzgajivačnice Von Belonski.

http://von-belonski.hr

Pošalji komentar