Godišnji odmor

Psa vodite na plažu ujutro i predvečer. Vrućine koje su nama idealne za dobivanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju

Suvozačica

Foto: Arsen Miletić

Počelo je vrijeme ljetnih godišnjih odmora, a većina nas provest će ga na plaži. Odlučite li na odmor povesti i psa, potrebne su dodatne pripreme kao i pažljivo pla­niranje odmora.

Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvijek jednostavno. Danas, na sreću, ve­ćina automobila posjeduje klima uređaje pa su duga putovanja mnogo ugodnija nego nekad. Za one manje sretne koji nemaju klimatiziran prijevoz, potrebno je češće zaustavljanje, jer su psi posebno osjetljivi na toplinu. Zapamtite da psi nažalost nisu svugdje dobro došli, pa obratite pozornost na eventualne oznake na vratima ka­fića ili restorana, a posebno na ulazima na plažu.

Psa vodite na plažu ujutro i predvečer. Vrućine koje su nama idealne za dobivanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju. Ako ne može ostati sam u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga smočite. Izbjegnite i plažu prepunu male djece, jer ta­kva plaža nije primjerena za psa jednostavno zato što svi neće biti oduševljeni da se nečiji pas brčka u plićaku zajedno s dječicom, a rodi­teljima se neće dopasti ni ako se vaš pas otrese po njihovoj suhoj odjeći ili ruč­nicima. Danas većina dobro posjećenih plaža ima izvje­šenu tablu na kojoj je pored ostalih zabranjenih rekvizita nacrtan pa precrtan pas.

Odaberite mirniji dio pla­že gdje ćete biti sami.

Ponekad ste kao vlasnici pasa osuđeni na kupanje na pustim plažama (čitaj: nedo­stupnim stijenama do kojih treba planinariti dva sata i preplivati omanji kanal). Ako se ubrajate u one sretnike koji imaju čamac kojim se može doći do nekoga od na­ših otoka, stvar je jednostavnija. Ako ustanete rano i ako ste brži od turista, uspjet ćete rezervirati kakvu pla­žicu i na njoj provesti nekoliko dana na miru. Vaše mje­sto uz more mora biti do­voljno veliko da pas može potrčati, mora biti hladovine i poželjno je da ima koliko-toliko pristupačan ulaz u more jer većina naših ljubimaca nije raspoložena za skokove sa stijena već u more vole ulaziti postupno. Iz ovoga proizlazi da psa u velikom gradu, iako je na moru, nemate gdje okupati, pa otiđite na plažu kad je oblačno pa nema kupača. Psu je za kupanje posve svejedno kakvo je vrijeme…

Pošalji komentar