Kako naučiti štene na obavljanje nužde vani u šetnji?

Kako naučiti štene na obavljanje nužde vani u šetnji?

 

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tijela i ponašanjem, glasanjem te mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se tvari specifičnog mirisa (feromoni) koji prenose podatke o pojedinoj životinji. Vaše štene još nije shvatilo da nuždu treba obavljati vani. Ono još ne raspoznaje mirise koje ostavljaju drugi odrasli psi kako bi obilježili teritorij. S vremenom će štene samo shvatiti da nuždu treba obavljati vani jer u svojem domu nema potrebe obilježavati teritorij koji je ionako njegov.

Štenci do  6. mjeseca života ima potrebu za češćim mokrenjem, nemaju razvijene kontrole i funkcije mišićnog sfinktera mokraćnog mjehura, čija je  uloga zadržavanju mokraće unutar mokraćnog mjehura te njeno otpuštanje po potrebi.

Kod obavljanja nužde, prije nego čučnu, obično se vrte u krug njuškajući po podu. Kad počnu ove vidljive radnje, odmah psa izvedite van. Kad počne obavljati nuždu na dobrom mjestu, budite mirni i tiho govorite riječi koje ste odlučili povezati s nuždom. Te riječi koristite uvijek kad štene vrši nuždu, kako bi ih povezalo s nuždom. Kad završi, nagradite ga i tada ostanite s njim duže vani jer većina pasa uživa kad su vani.

Najbolji način da naučite štene da obavi nuždu vani je da ga što češće izvodite u šetnju, da ga nagradite svaki put kada obavi nuždu vani nečime što jako voli, npr. poslasticom za štence. Također, verbalno ga pokudite kada nuždu obavi doma, ali samo ako ste “uhvatili” u trenutku kad obavlja nuždu ili odmah neposredno nakon toga, jer u suprotnom – ako je od obavljanja nužde do Vašeg otkrića prošlo neko vrijeme – štene neće shvatiti zašto je kažnjeno. Štene nikako ne kažnjavajte fizički.

Psi imaju potrebu obavljanja nužde nakon spavanja, obroka, igre ili uzbuđenja. Pokušajte napraviti raspored šetnji prema bioritmu svoga psa ili kada primijetite da se vrti u krug i njuška po podu, odmah ga izvedite u šetnju.

Štenci se često i zbune pa teže shvate potrebne radnje. Ako je psić vršio nuždu vani bez povodca, a sada sa povodcem to ne želi, oslobodite ga povodca u jednom dijelu šetnje. Često se dogodi kod nekih pasa da ne žele obavljati nuždu bez oslobađanja od povodca. Potrebna im je rutina, ponavljanje radnji i ponavljanje mjesta šetnje. Psi vole “svoje staze”pa ćete primijetiti da pas obavlja nuždu na istim mjestima pa i onda kada odrastu.

Vaše štene je malo i nema majku koja bi mu mogla na psećem jeziku pokazati pravila kućnog reda, stoga se naoružajte strpljenjem iduća 4 mjeseca – odgovor je Dragice Nemeš, dr. vet. med., iz Pet centra na upit vlasnika mladog psića.

Pošalji komentar