Kako prepoznati depresiju kod psa?

Kako prepoznati depresiju kod psa?

Leži li vaš pas bezvoljno po cijele dane, postoji šansa da pati od depresije. Što učiniti?

Psi ne pate od depresije kao ljudi. Cijela je lepeza sindroma koja kod nas ukazuje na depresiju dok kod pasa moramo paziti na bilo kakve znakove bolesti kad ne postoji medicinski razlog za njih, piše Vet Street.

Ako pas dulje od deset dana bezvoljno leži ili ima problema sa spavanjem i apetitom te je promijenio ponašanje prema svojim bližnjima, a veterinar ne može naći nikakav fizički razlog za to, dobra je šansa da pati od depresije. Takvo stanje može uzrokovati gubitak voljene osobe ili životinje, selidba i promjena vlasnika.

Čak i dolazak novog člana obitelji (npr. bebe) može biti stresan za psa, a nakon perioda prilagodbe trebao bi se ponovo početi ponašati normalno.

Ako naslućujete da nešto nije u redu s vašim psom, odvedite ga veterinaru. Ponekad fizički problemi mogu imati vrlo slične manifestacije kao simptomi depresije.

Baš kao i ljudi, psi mogu loše spavati i češće se odmarati kad imaju artritis ili neku sličnu bolest. Životinje koje pate od dijabetesa ili problema sa štitnjačom također mogu biti bezvoljne.

U slučaju promjena ponašanja kod ljubimca, nije loše voditi dnevnik onoga što ste opazili.

Smanjen apetit

Smanjeni apetit je kod životinja jasan znak da nešto nije u redu. Ako naglo počne jesti dvostruko manje nego prije, vrlo vjerojatno je nešto muči – možda su samo zubi ili želudac, no možda je u pitanju emocionalno stanje.

Takve probleme je najlakše provjeriti omiljenim poslasticama ili nekom hranom koju ljubimac obožava. Ako nevoljko jede ili odbija ono što najviše voli, sigurno je bolestan.

Gubitak interesa i lijenost

Još jedan od znakova problema je ako vaš ljubimac iznenada počne dulje spavati ili samo bezvoljno ležati. Bilo kakva promjena ponašanja takve vrste (gubitak interesa za omiljene aktivnosti) zaslužuje vašu pomniju pažnju.

Kod štenadi je ovakve probleme lako opaziti jer imaju više energije nego stari psi. Kako stare, polako počinju sporije i teže raditi ono što ih veseli, no jedna je stvar uvijek jednaka – entuzijazam i interes.

Smanjivanje kontakta s bližnjima

Životinje se povlače u sebe kad su bolesne – mačke daleko više nego psi. Kad pas iznenada počne provoditi vrijeme sam, to je također jedan od loših znakova.

Psi koji uistinu pate od depresije često neće ni pozdraviti svog vlasnika kad se vrati kući. Željet će provoditi vrijeme sami spavajući i izbjegavat će članove kućanstva.

Što učiniti?

Ako je veterinar utvrdio da je kod vašeg psa moguća depresija, možete učiniti nekoliko stvari. Pružite svom ljubimcu zanimljive aktivnosti i disciplinu i pokušajte mu ispuniti dan predvidljivim aktivnostima koje voli raditi. Rutina smanjuje stres kod životinja.

Nemojte odustati ako isprva ne uspijete zainteresirati svog ljubimca. Budite uporni!

Odvedite ljubimca u šetnju nekamo kamo još niste bili ili otputujte autom do nekog potpuno novog mjesta. Nove igračke s različitim mirisom i zvukom također su dobra ideja. Pokušajte ga naučiti neki novi trik.

Ne zaboravite što češće nagraditi svog ljubimca za svako dobro ponašanje i izbjegavajte bilo kakvu aktivnost, mjesto ili osobu koji kod njega stvaraju stres i napetost.

Ako ništa ne pomaže, pitajte veterinara postoje li nekakvi lijekovi za pseću depresiju i pokušajte ga tako liječiti, no to bi trebala biti zadnja stvar koju trebate pokušati. (TPortal)

Pošalji komentar