Kako psa naučiti osnovne komande?

Jednom kad postanete vlasnik ljubimca jedna je stvar neizbježna – provodit ćete s njim popriličnu količinu vremena u blizini drugih ljudi. Stoga je vrlo važno da svog psa naučite da vas sluša, kako ne bi došlo do neočekivanih situacija – za tportal.hr piše  Karlo Nikolić, savjetnik i instruktor za obuku pasa.

Šetnja

U svakodnevnom druženju s našim psom velik dio vremena provodimo u zajedničkim šetnjama. Stoga je važno da psa imamo pod kontrolom i kad je slobodan, a ne vezan povodnikom.

Dolazak na poziv vrlo je važna vježba koja našem psu potencijalno može i spasiti život. Istodobno, to je vježba koja za mnoge vlasnike pasa predstavlja problem.

Psi nerijetko ne dolaze na poziv, ili funkcioniraju po principu naredbe ‘dođi ili ne dođi’, kad ih zovemo učinivši jedno ili drugo. Ima pasa koji ne samo da nam ne dolaze na zapovijed već i bježe kad im se pokušavamo približiti a to predstavlja dodatni problem.

Važno je napomenuti kako sve što želimo da pas čini moramo psa prethodno temeljito naučiti. Pri učenju psića da dolazi na poziv treba ga nagrađivati svaki put kad dođe, to je temeljno.

Uz navedeno, mladom se psu dobro povremeno i sakriti ili naprosto krenuti u suprotnome smjeru, kako bi nas naučio pratiti. Isprva se psića dolasku na poziv uči kod kuće a tek kasnije na otvorenom.

Ako niste sigurni da će vam se pas odazvati, bolje ga nemojte ni zvati već radije dođite do njega i odvedite ga pritom ga nagradivši. Naime, svaki put kad od psa nešto tražimo, a on to ne učini, učimo ga upravo suprotno. Iz istog razloga, ma koliko, naime, bili uzrujani, psa ne bismo trebali kažnjavati kad nam se približi. Primjerice, u situacijama kada ga dugo zovemo, on se ne odaziva ili bježi pa konačno ipak dođe.

Psi su bića trenutka i naš će pratitelj zaključiti kako je kažnjen jer nam se približio a ne zato što je to učinio prekasno. Također, navika da se psa zove obično na kraju igre s drugim psima, kad se spremamo poći kući nije dobra.

Pas, kao inteligentno stvorenje, brzo shvaća da je poziv znak da se ide kući, a on bi se samo još malo igrao. Korisno je u toku šetnje psa nekoliko puta pozvati pa nagraditi kako bi zaključio da je svaki dolazak do nas ugoda a ne znak da je zabava završila.

Dolazak na poziv korisna je vježba pri kojoj pas treba uživati a zato je važno da i nas počne doživljavati kao zanimljivo stvorenje. Pri tome se isprva služimo raznim motivima, poput hrane i igračaka, a kasnije naš pas i suradnju i kontakt s nama počinje doživljavati kao zabavu. Naravno, i u kasnijem kontaktiranju sa psom treba koristiti nagrađivanje kako bi se zabava nastavila. Konačno, to je važan sadržaj našeg suživota.

Pošalji komentar