Ljubitelji mačaka su neurotični, a ljubitelji pasa ugodni

Jeste li se ikad pitali što izbor ljubimca govori o vama? Američki znanstvenici pronašli su odgovor i na to pitanje. Ljubitelji pasa su ugodnije, a ljubitelji mačaka neurotičnije osobe

24

Sam Gosling, profesor psihologije na sveučilištu Texas u Austinu, objavio je rezultate svog istraživanja u kojem se bavi razlikama u osobnostima ljubitelja pasa i mačaka. U njegovom istraživanju sudjelovalo je preko 4500 ispitanika, a rezultati su pokazali da su ljubitelji pasa ugodnije, osjetljivije i savjesnije osobe, dok ljubitelji mačaka znaju biti neurotični, ali i otvoreniji za nova iskustva. Ako podjednako volite jedne i druge, onda ste više slični ljubiteljima psa, ali i malo neurotični, pojašnjava Gosling.

Važno je napomenuti da se istraživanje na bavi time koje životinje vlasnici imaju u kući već time koje su im draže. Da biste voljeli mačke, morate prihvatiti stvari onakvima kakve jesu, jer one imaju svoj život i nisu ovisne o vama, dok pas na neki način živi za svog vlasnika. Ipak, Gosling poručuje da ne treba generalizirati i da se dobiveni rezultati ne odnose na sve ljude.

Znanstvenici još nisu došli do odgovora na pitanje biraju li ljudi ljubimce koje im sliče ili ljubimci s godinama mijenjaju svoje vlasnike, no neka su se prijašnja istraživanja pozabavila fizičkom sličnošću vlasnika i njihovih ljubimaca.

Istraživanje sveučilišta British Columbia pokazalo je da žene s dugom kosom više vole špringer španijele i biglove koji imaju duge uši, dok žene s kratkom kosom preferiraju pasmine kratkih ušiju kao što su haskiji i basenji. Jedno drugo istraživanje je pak pokazalo da u 67 posto slučajeva vlasnici pasa biraju pasmine koje im fizički najviše nalikuju.

Pošalji komentar