Ovo su četiri nove pasmine pasa

Američko kinološko društvo (AKC) je u srijedu objavilo da su nove četiri pasmine pasa priznate i sada uz dosadašnjih 150 mogu se izlagati na izložbama koje se provode po njihovim pravilima. Ipak, na prestižnu izložbu “Westminster Kennel Club Show” morati će pričekati do 2016. godine.

Nove pasmine pasa su španjolski vodeni pas (Spanish water dog), bergamski pastirski pas (Bergamasco), južnoafrički mastif (Boerboel) i sicilijanski hrtoliki gonič (Cirneco dell’Etna).

Spanish water dog

Španjolski vodeni pas

Španjolski pas za vodu je drevna pasmina pasa čiji najstariji preci datiraju s Iberijskog poluotoka, a još se koriste u planinama južne Andaluzija pri uzgoju goveda, svinja, koza i ovaca. Uvijek je bila višenamjenska, pomaže u čuvanju stada, lovu i ribolovu. Ovu pasminu nije teško dresirati na poslušnost.

Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco potječe iz Irana i prvobitna namjena mu je bila čuvanje stoke. Oni su vrlo inteligentni i društveni, ali prvenstveno su poznati po svom gustom krznu. Izgledom i temperamentom ova pasmina veo,ma je slična briardu. No, dok je francuska pasmina poznata i u Francuskoj i inozemstvu, bergamasco je relativno nepoznata pasmina i često je na granici izumiranja. Privržen je i odan, odličan pratilac ili stražar, ali nije baš prilagođen za život u gradu.

Boerboel

Boerboel

Boerboel je velik, snažan i inteligentan radni pas koji se uzgaja u Južnoj Africi od 17.stoljeća. Razni tipovi mastifa iz Europe i veliki afrički psi su sudjelovali u razvoju pasmine. Boerboel je dobro izbalansiran, dobro razvijenih mišića, hitar u pokretu. Miran je i vjeran svom vlasniku.

Cirneco dell'Etna

Cirneco dell’Etna

Cirneco dell’Etna je mali pas koji je bio na Siciliji prije više od 2.500 godina. Lovi male životinje i ptice, a ističe se u teškim uvjetima na nepristupačnim terenima. Uz malo hrane i vode ovaj pas će puno pomoći u prirodnim katastrofama.

Cirnecu je potrebno mnogo kretanja pa ga je vrlo teško držati u gradu. Ovu pasminu nije lako dresirati, teško se prilagođava djeci i drugim psima. U toplijim podnebljima rado spava vani i služi kao pas čuvar.

Pošalji komentar