Pasmine pasa kojima prijeti izumiranje (1. dio)

Pasmine pasa kojima prijeti izumiranje (1. dio)

Svaki prosječni poznavatelj pasa vjerojatno je čuo za ove pasmine, a mnoge od njih imamo prilike sresti prilikom svakodnevnih šetnji sa svojim ljubimcem. No, iznenaditi ćete se da im se posljednjih godina ili desetljeća znatno smanjio broj. Toliko da mnogi uzgajivači upozoravaju na činjenicu ako se nešto ne poduzme da bi neke pasmine mogle postati prava rijetkost.

Pogledajte koje su to pasmine?

Skye Terrier

Ovaj dugodlaki terijer nazvan je po svom rodnom otoku Hebridean u Škotskoj, a korišten je za lov na vidre, lasice i jazavce. Danas je popularan kao pas za društvo, idealan je kao ljubimac u gradu.

Skyeski terijer je bio vrlo popularan, omiljen na kraljevskim dvorovima Škotske i Engleske. Smatra se da je najpoznatiji škotski pas Greyfriars Bobby bio Skye. Bobby je 14 godina nakon smrti gospodara bježao i odlazio u omiljenu gostionicu svog gospodara, svakodnevno sve do svoje smrti. Nedaleko Greyfriarove crkve u Edinburgu stoji kip u znak sjećanja na ovog psa koji je 150 godina omiljeno odredište turista.

Greyfriars Bobby,

Najpoznatiji škotski pas Greyfriars Bobby bio je Skye terrier

Prema procjenama u svijetu je ostalo još samo 3500 do 4000 pasa ove pasmine. Otprilike isti broj kao i tigrova. Glasnogovornik Kinološkog saveza u Velikoj Britaniji kaže da je ovaj terijer jedna od najugroženijih pasmina u ovoj zemlji.

“Poznate pasmine, popularne kulture i moda igraju veliku ulogu u današnjem društvu i nažalost psi nisu imuni od naših nestalnog okusa. Egzotičnim stranim pasminama pasa i malim modnim psima brzo raste popularnost, dok je izvornih pasmina sve manje.”

I uzgajivač Cathie McLeod u novim trendovima vidi razlogom što broj Sky terijera pada iz godinu u godinu.

“Razloga za pad terijera je taj što se vlasnici okreće prema dizajniranim pasmina. Ljudi radije kupuju pse kao što su labradoodle i cockerpoos nego se opredjeljuju za dobre stare pasmine.”

Otterhound

Teško je objasniti zašto je ovom izvornom “lovcu na vidre” prijeti izumiranje. Vidraš je vesele naravi, uživa u ljudskom društvu i dobar je prema djeci i drugim ljubimcima.

Otterhound

Otterhound

Smatra se da je Otterhound potomak krvosljednika i možda je to uzrok male svojeglavosti kada nanjuši neki miris. Ova pasmina s odličnim njuhom i velikom izdržljivošću je stvorena da bez problema ulazi u najhladnije vode i slijedi vidru do njezine jazbine. Pošto se vidre više ne smatraju štetočinama, ta prvobitna namjena se više ne provodi.

Vidraš je dosta samouvjeren i zahtjeva puno treninga i strpljenja. Možda je i to razlog što u SAD bude samo deset novih legla godišnje. Procjenjuje se da je u svijetu postoji još samo oko 1000 ovih pasa i ako se nešto ne poduzme, taj broj će se dodatno smanjiti.

Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont nema tipičan terijerski mentalitet. Iako glasno laje, izuzetno je poslušna pasmina. Kad se uznemiri, spreman je i za borbu. Nazvan je prema liku iz romana Guy Mannering Sira Waltera Scotta, a njegovi vlasnici su bili iz redova aristokracije stoljećima prije nego što je dobio ovo ime.

Nije prgav i ne grize, ugodan je kućni pas koju uživa u društvu odraslih i djece. Odan je i dobar čuvar, a sasvim je zadovoljan i prostorom za igru u kući ili dvorištu. Izvrstan izbor za kućnog ljubimca. Nažalost, njegova duga leđa i kratke noge naginju prema bolnim problemima s intervertebralnim diskovima.

Prošle godine je na svijet došlo samo 315 štenaca Dandiea. Vlasnici ove pasmine ukazuju na smanjivanje broja ove pasmine i pokušavaju animirati ljude da odaberu ovog terijera kao svog ljubimca. Njih pedesetak se ove godine okupilo povodom 200. godišnjice objavljivanja knjige Guy Mannering.

Dandie Dinmont terijer

Okupljanje vlasnikaugroženih Dandie Dinmont terijera u povodu 200. godišnjice objavljivanja knjige Guy Mannering, drugog romana Waltera Scotta.

Problem kod Dandie Dinmontsa je taj što su nadživjeli svoju izvornu namjenu, u njegovom slučaju to je lov na  jazavce i vidre te uništavanje štetočina. Dok su neke bivše radne pasmine, kao što je vječno popularni zapadnoškotski terijer (Westy), uspješno napravili skok od izvorne namjene do kamina, drugi ne prolaze tako dobro.

Pošalji komentar