Piroplazmoza – oboljenje koje prenose krpelji

Piroplazmoza – oboljenje koje prenose krpelji

Osim što izazivaju lokalnu iritaciju kože na mjestu gdje su se uhvatili, krpelji mogu pre­nositi i neke bolesti, o čemu će biti govora u nastavku.

Važno je zapamtiti da treba reagirati prije nego se krpelj uopće zakači za životinju. To znači da treba preventivno tretirati i psa i macu tijekom cijele godine, kako bi stalno bili zaš­tićeni.

Danas na tržištu postoje mnogi insekticidi koji štite od krpelja i po nekoliko mjeseci pa ukoliko niste ničim tretirali vašeg ljubimca tijekom zime, proljeće je vrijeme da to uči­nite.

Krpelji iz skupine Ixodide važni su i kao prijenosnici uz­ročnika nekih bolesti kao što su babesiosa, anaplasmosa, er­lichioza te neka bakterijska oboljenja.

Na mjestu gdje se na koži nastanio krpelj dolazi do iri­tacije kože, a moguće su i aler­gične reakcije na neke sastojke sline krpelja. Osim što prenose uzročnike bolesti, neki krpelji imaju u slini peptid koji im slu­ži pri odlaganju jajašaca, a tok­sičan ja za toplokrvne organizme. Taj otrov može izazvati paralizu kod domaćina. Kod takvih slučajeva dovoljno je odstraniti krpelja i znakovi bolesti će se brzo povući.

Oboljenje koje prenose kr­pelji, a o kojem je uvijek bilo najviše govora jest svakako ba­besioza ili piroplazmoza, iako je srećom u Primorju nemamo.

Babezioza je bolest koju uzrokuje protozoa Babesia ca­nis odnosno Babesia gibsoni. Ova protozoa je intracelularni nametnik, dakle živi i razmnožava se u stanicama svojeg domaćina. Preko krpelja Babesia stiže izravno u krvni optok svog krajnjeg domaćina psa. Tu na­seljava crvena krvna tjelešca i to obično u paru. Nakon odre­đenog vremena dolazi do raspada crvenih krvnih zrnaca te progresivne anemije, što će izazvati cijeli niz simptoma. Prvi simptom koji vlasnici primijete jest bezvoljnost te odbija­nje hrane, što se događa zbog rasta tjelesne temperature koja može doseći 41° Celzija. Urin postaje taman, boje piva, a jav­lja se i žutica pa u nekim krajevima ovu bolest nazivaju ma­ligna žutica. Stolica je intenzivno žute boje, pa je to jedan od bitnih podataka na koje nam ukaže vlasnik. Kod kro­ničnog oblika bolesti simptomi su manje specifični: oboljela životinja je depresivna, povremeno ima povišenu tempera­turu, a apetit varira. U takvom obliku bolest može trajati tjednima pa i mjesecima. Rijeka s okolicom ne spada u posebno ugrožena područja, ali se ovo oboljenje pojavljuje sporadi­čno. Ugroženo je područje Zagreba, cijelo Posavlje pa po­sebnu pozornost treba posvetiti psima koji dolaze iz tog di­jela zemlje. Savjesni vlasnici koji primjećuju svaku promje­nu na svom psu obično već pri prvom dolasku na pregled na­vedu cijeli niz simptoma ove bolesti pa tako nama veterina­rima uvelike olakšaju posao.

Pošalji komentar