Prepoznaju li psi boje?

Prepoznaju li psi boje?

Pitanje iz naslova postavio nam je preko maila naš čitatelj. Pronašli smo na njuska.com dobar članak i prenosimo ga.

Kako psi vide

Dugo se vjerovalo da psi ne prepoznaju boje i da svijet vide crno bijelo ili u sjenkama. Nakon brojnih studija i eksperimenata naučnici su suglasan da psi mogu da vide i boje. Međutim spektar boja koje psi prepoznaju daleko je siromašniji i manje živopisniji od ljudskog, ali psi ostalim čulima nadoknađuju taj nedostatak.

Kod pasa raspon boja koje vide obuhvaća nijanse od krem, bijele, plave, ljubičaste i sive. Psi mogu prepoznati plavo-ljubičaste nijanse, žutu boju i nijanse sive boje, ali ne vide razliku između zelene, žute, narančaste i crvene boje. Također vrlo teško razlikuju zelenu od sivih nijansi.

Raspon boja

Pseći vid ima i neke druge karakteristike kao što su širina vidnog polja koja kod čovjeka iznosi 160 stupnjeva na obje strane. Pseće oči postavljene su malo više sa strane glave, što znači da psi imaju puno šire vidno polje od 200 do čak 270 stupnjeva. Zbog toga pas može da uoči više stvari koje se događaju oko i iza njega ali, za razliku od ljudi, psi nemaju toliko razvijen osjećaj dubine.

vision1

Sva čula kod psa rade zajedno kako bi stvorila punu sliku sveta oko njih. Iako pseći vid nije tako dobar kao kod ljudi, njihov izvrstan njuh nadoknađuje taj nedostatak. Primarno čulo kod pasa je njuh koji im onda pomaže da s drugim čulima stvore potpunu sliku okoline.

Psi imaju dobar osjećaj za pokrete kao i dalekovidost što znači da bolje vide predmete u daljini, međutim kada su im oni bliže mutni i nejasni. Psi nemaju oko za detalje i ne mogu da raspoznaju uzorke na predmetima pošto je oštrina vida kod pasa šest puta manja od one kod ljudi.

Noćni vid kod pasa i njihova sposobnost da odrede razliku između oblika, prepreka i prostora mnogo je bolji nego kod ljudi. Oči psa imaju više senzora koji omogućavaju očima da bolje procesuiraju dostupno svjetlo, odnosno povećavaju ga.

Pošalji komentar