Puli

Puli

Puli, mađarski ovčar, pas je kojemu se daje najviše nadimaka. Međutim, to vrijedi samo za odrasle pulije, u dobi od dvije godine pa na više. Za štenca će svaki prolaznik pomisliti da je mješanac ili neošišana pudlica. A pokušate li jedan kilometar prošetati sa svojim zrelim pulijem, trebat će vam za tu avanturu ne normalnih deset minuta, već najmanje jedan sat. Rijetko koji prolaznik vas neće zaustaviti, a zasigurno će to učiniti svako dijete. Uz dobacivanja stila – gle… Gulit, usisivač, Marli, vuneni pas itd., morat ćete nadahnuto odgovarati na brojna pitanja. Primjerice: gdje mu je glava, a gdje rep; u kojem smjeru hoda; da li ima oči; da li vidi… Eto, i kratkih odgovora. Puli nije igračka nedefiniranog oblika, već pravi, izuzetno inteligentni i značajem osebujni ovčarski pas, privržen svome vlasniku i svojoj obitelji.

Kako mu je rep dugačak, ali višestruko “zarolan” na leđima, to gledano “iz profila” doista se ne vidi precizno gdje je glava, a gdje rep. Puli ima dugu dlaku u resicama, poput “dread-locks” – sitnih pletenica toliko popularnih u crnaca – samo što njegovi “žniranci” rastu prirodno, pa ga se ne mora voditi frizeru. Usput, preporuka vlasnicima pulija: na upit prolaznika da li psa vodite frizeru, nevino i smireno odgovorite pozitivno i navedite ime najpoznatijeg trendovskog stiliste. Tako ste, naime, najbrže gotovi i možete ići dalje! Najvažnija prednost pulija iz ugla viđenja jedne domaćice svakako je činjenica da mu dlaka ne otpada i da se nikad ne linja. Jedino u slučaju da se vaše dijete malo zdušnije proigralo s ljubimcem ili vam je potpetica stala na krivo mjesto, na podu ćete naci “žniranac”.

Mađarska
Grupa 1, Sekcija 1 (FCI- 55)
Herding Grooup
10 – 13 (Ž), 13 – 15 (M) k/min 65 cm (mužjaci), 36 – 42 (Ž), 39 – 45 (M) cm
Društvo, aportiranje
12- 13 godina
Puli, The Hungarian Water Dog, mađarski puli, maðarski pas za vodu

Ako imate pulija (crnog, bijelog ili smeđeg) nemojte zaboraviti da je to pravi ovčarski pas, čuvar stada. Zato mu ostavite njegov eko-look i nemojte popustiti američkim trendovima koji raščešljavanjem dlake pulija i posebnim sisanjem tog divnog prirodnog psa pretvaraju u – umjetnički obrezanu živicu.

Jedna važna uputa za foto-amatere: ako hoćete uslikati pulija, pobrinite se da se razbjesni i pokaže zube ili ga vodite deset katova uz stepenice da isplazi jezik. To je jedini poznati način koji jamči da će se na fotografiji prepoznati da nije riječ o mrlji, već o psu

Puli, ne zaboravite, prije kojih tisuću godina došao je s Mongolima iz Kirgizije, iz azijskih stepa, a istim tim Mongolima je pomogao da u Panniju dovedu tisuće ovaca. Puliji čuvaju ovce na specifičan način: jureći oko stada skaču im na leđa, te s leđa na leđa, te ih tako sabijaju na okup. Današnji urbanizirani puli zadržao je potrebu za čuvanjem stada, pa tako doživljava sve članove obitelji, s izuzetkom samoga gazde (kojega je on sam odabrao po tko zna kojim kriterijima). Svaki povratak s puta kojega od članova obitelji nailazi na istu reakciju – puli je ljut i uvrijeđen i to otvoreno pokazuje. Ponekad čak danima “ne razgovara” s takvim obludjelim članom obitelji!

Pošalji komentar