Što, koliko i kada moraju jesti psi?

U cilju održavanja zdravlja i dobrobiti psa, potrebno je regulirati učestalost obroka i količinu hrane koju pas konzumira.

Hrana za pse

Psu je važno osigurati sve potrebne hranjive tvari, u skladi sa njegovim potrebama, načinom života, količinom tjelesne aktivnosti, dobi ili alergijama. Nakon što ste utvrdili da je hrana odgovarajuća, hranu ne treba mijenjati bez razloga. Ako je pas dobro probavlja njegov je izmet tamno do svjetlo smeđe boje i kompaktan. Omjer hrane u stolici je 01:10. Kada je potrebno promijeniti hranu (bilo iz zdravstvenih razloga, kada hranu više nije moguće kupiti ili je pas jednostavno više ne želi jesti), to je potrebno učiniti postepeno.

Većina odraslih pasa starijih od 12 mjesec treba jedan do dva obroka dnevno. Psi uglavnom jedu jednom dnevno, najčešće u večernjim satima. Neke manje pasmine jedu jako malo, tako da je njih potrebno hraniti dva puta, kao što je i slučaj kod pasmina koje su sklone torziji želuca i drugim želučanim problemima.

Psi vole jesti u isto vrijeme i na istome mjestu. Psi obično zamažu prostor oko zdjelice, pa je dobro odabrati mjesto koje se lakše čisti. Psu također treba svježa voda, ona uvijek mora biti lako dostupna, preporuča se mijenjati je nekoliko puta dnevno, naročito ljeti.

Količina vode koju pas treba piti ovisi o njegovoj težini:

Tjelesna težina: količina vode dnevno:

10 kg – 400 ml
20 kg –  800 ml
30 kg – 1200 ml
40 kg – 1600 ml

Međuobroci se ne preporučaju, pogotovo ne ukoliko su to ostaci obiteljskih obroka. Posebne poslastice, koje se koriste kao nagrada za dobro ponašanje, ili alat za učenje, dobro je ponuditi psu iz ruke, kako bi razlikovali poslasticu od dnevnog obroka.

eukanuba_bisklviti

Ne zaboravite da poslastice nisu hrana, i da su često kaloričnije od same hrane, treba se pridržavati dnevnog unosa kalorija poručuju iz Eukanube.

Eukanuba ovdje može ponuditi čak 4 vrste različitih biskvita koje možete ponuditi vašem psu. Eukanuba Puppy, Adult i Senior biskvite, te Eukanuba Restricted Calory za pretile pse. Psi koji su pretili, osjetljiviji su na kardiovaskularne bolesti, dijabetes, oštećenje zglobova i kostiju. Štete od prekomjernog jela su ponekad nepovratne, a mogu i značajno utjecati na kvalitetu i duljinu vašeg psa.

Pošalji komentar