TOP 10 američkih pasmina pasa

Danas Amerikanci slave Dan nezavisnosti – dan rođenja svoje države. 4. srpnja 1776. godine Kongres je potvrdio Deklaraciju, njihov prvi ustavni akt.

American Dog

Tim povodom portal Pet360 je, uz pomoć Američkog kinološkog udruženja (AKC), sačinio TOP 10 američkih pasmina pasa.

  1. Aljaški malamut (Alaskan Malamute) – Pas države Aljaska. Aljaški malamut je najveća i najstarija pasmina pasa koja vuče saonice, prvi zapis o spominje se u časopisu “Privat Journal of Captain G.F. Lyon” iz 1824. godine. Pasmina je nazvana po Mahlemut Inuitima koji žive na arktičkoj obali zapadne Aljaske. Ovaj pas može  povući saonice s velikim opterećenjem, ima veliku izdržljivost i sposobnost da nosi velike tereta na dugim relacijama. Popularan za utrke pasa koji vuku saonice na velikim razdaljinama. Velik, snažan pas s atletskom građom, aljaški malamut će biti pravi izbor za aktivnu obitelj koja mu može pružiti svakodnevno vježbanje.
  2. Štakorski terijer (Rat Terrier) – Jedan od najčešćih farmi pasa iz 1910-1930 u SAD. Lov na štakore bio je radni sport za gledaoce, a ova pasmina je bila omiljeni pratilac američkom predsjedniku Theodoru Rooseveltu. Rat terijeri su aktivni, razigrana pasmine koja vole biti dio obitelji. Zahtijeva svakodnevno vježbanje u obliku duge šetnje ili igre u dvorištu. Mala pasmina koja dolazi u dvije veličine, standardnih i minijaturne. Rat terijeri se može lako prilagoditi malim životnim uvjetima u stanovima,  uz odgovarajuće vježbe i aktivnosti.
  3. Američki eskimski pas (American Eskimo Dog) – Poznat po svojoj urođenoj inteligenciji, American Eskimo Dog (spominju se i kao američki špic) korištena je kao u putujućim cirkusima koji su tijekom 19. stoljeća zabavljala publiku. Lako uči, odličan je za treniranje, prijateljski s djecom i drugim životinjama.
  4. Američki lisičar (American Foxhound) – Uz povijest koja datira iz 1700, američki lisičar je razvijen od strane nikog drugog nego oca nacije George Washingtona. U razdoblju 1770 – 1780, Washington uvozi pse iz Engleske i Francuske i počinje pažljivi uzgoj i stvaranje američku loze koji su postali današnji Američki lisičari.
  5. Retriver zaljeva Chesapeake (Chesapeake Bay Retriever) – Država psa je Maryland. Chesapeake Bay retriver je razvijen u ranom 19. stoljeću kako bi  u hladnim voda zaljeva Chesapeake mogao dohvatiti patke za lovce. Odličan plivač, obožava provoditi vrijeme na otvorenom. Odvažan, inteligentan, prijateljski nastrojen.
  6. Boston Terrier – S nadimkom američki đentlmen koji je dobio po bijelom i crnom kaputu koji nalikuje smoking, Boston terijer je 1979. godine proglašen državni pas Massachusettsa. Rezultat je križanja engleskog buldoga i bijelog engleskom terijera. Pas simpatične osobnosti i nježne naravi, Boston terijeri lako mogu živjeti s obiteljima u malom prostoru.
Boston Terrier

Boston Terrier

 1. Američki palež crni rakunski gonič  (Black and Tan Coonhound) – Pripada najspecijaliziranijima pasminama s vrlo razvijenim instiktom za slijeđenje mirisa traga rakuna ili oposuma te životinja koje žive na drveću. Nakon što plijen stera u kut, rakunski pas mijenja ton svog glasa. Ostaje uz stablo, sve dok ne stigne lovac. Ovaj palež crni rakunski gonič je najčešćo rakunski pas, siguran, poslušan i oprezan.
 2. Chinook – Rijetka pasmina, razvila se u SAD početkom 20. stoljeća. Pasmine je mirna, neagresivna i vrlo prijateljski raspoložena, uvijek ljubazna sa strancima i djecom
 3. Plottin gonič (Plott Hound) – Izvorno namijenjen lov na medvjeda i divlje svinje. Plott ima snažan tijelo koji je izgrađen za izdržljivost. Državni je pas Sjeverne Karoline koji ima odličan lovni instinkt. Pasmina zahtijeva redovito vježbanje i poznata je po tome što odana, inteligentna i lako ugodi članovima obitelji.
 4. Toy Fox Terrier – Još jedna pasmina koja je popularna među američkim poljoprivrednicima, a služila je u 20. stolječu za istrijebljivanje glodavaca. Toy Fox terijer je veliki pas u malom pakiranju. Inteligentan, hrabar i nestašan, istraživač.

Pošalji komentar