TOP pasmine pasa kojima raste i pasmine kojima pada popularnost

Labradori, goldeni ili njemački ovčari su neke od pasmina koje su već godinama popularne i ljudi ih često biraju kao svoje četveronožne prijatelje. S druge strane određene vrsta pasa su se probile na “top listi” dok se nekima drastično smanjio broj.

Primjerice, prije desetak godina mnogi nisu ni čuli za Cane Corso, a danas ih možemo često vidjeti u parkovima. S druge strane Greyhound je u deset godina pao za 65 mjesta, a Schipperke ili Chow Chow za više od 30.

U nastavku pogledajte listu pasmina pasa prema bazi podataka američkog Vetstreeta, kojima se najviše smanjila ili povećala popularnost.

TOP 15 PASMINA SA RASTOM POPULARNOSTI

Goldendoodle

  1. Goldendoodle (na fotografiji) je u deset godina skočio čak za 128 mjesta. Ovaj simpatičan i inteligentan križanac zlatnog retrivera i pudlice je savršen primjer koliko su mixevi postali popularni.
  2. Puggle – još jedan ciljani mix. Puggle je križan između mopsa i beaglea i čest je izbor u obiteljima za ljubimca. U odnosu na 2002. godinu ova vrsta pasa se popela za 88 mjesta. Ovaj pas je robustan i zaigran, ali  može biti i tvrdoglav te neposlušan.
  3. Labradoodle – za mnoge idealna pasmina. Zamislite samo narav labradora i nelinjanje pudle.
  4. Cane Corso – prvi na listi koji nije križanac. Talijanski mastif koji je uzgajan za lov na divlje svinje prepoznat je kao odličan pas čuvar.
  5. Maltipoo – maltezer & toy pudla mix. Razigran nježan i pametan pas koji će i u zlatnim godinama izgledati kao štene. Napredak od 68 mjesta.
  6. Francuski buldog
  7. Shihpoo (Shih Tzu & Toy pudla križanac)
  8. Dogue de Bordeaux
  9. Havanese
  10. Coton de Tulear
  11. Mastiff
  12. Ameručki buldog
  13. Buldog
  14. Bernski planinski pas
  15. Njemačka doga

TOP 15 PASMINA SA PADOM POPULARNOSTI

Dalmatiner

 1. Greyhound – 2002. godine bio na 48. mjestu popularnosti, a deset godina kasnije tek na 117. Poznat kao nježan i ljubazan, ali čak ni ti atributi nisu mogli zadržati ovu psa od pada u popularnosti.
 2. Smooth Fox Terrier – pad na listi vjerojatno leži u činjenici da to nije pasmina za svaki dom. On je odlaznih i Aktivan je i želi kopati To ga čini savršenim za aktivnosti kao što su lov, ali je problematičan za mirnu obitelji.
 3. Spitz – Prije deset godina dosta popularan, ali njegovi porivi za lajanjem su ga koštali velikim padom popularnosti.
 4. Schipperke – nadimak mali crni vrag govori zašto više ova pasmina više nije IN.  Vrlo energičan i vrlo inteligentan, ali zahtjeva “čvrstu ruku”.
 5. Chow Chow – pad popularnosti vjerojatno može zahvaliti reputaciji agresivnog psa prema ljudima i pokrovu koji traži održavanje.
 6. Dalmatinac – hrvatska pasmina koja je bila omiljeni pas uz vatrogasce. Popularnost joj raste sredinom 90-ih s filmom 101 Dalmatinac.
 7. Samojed
 8. Keeshond
 9. Engleski koker španjel
 10. Silky terijer
 11. Basenji
 12. Cairn terijer
 13. Američki eskimski pas
 14. Lhasa Apso
 15. Toy Fox terijer

Pošalji komentar