Travka lastavica

Travka lastavica

Vrh travke je drvenast i tvrd, a prema natrag se širi u krilca koja su pokrivena sitnim dlačicama. Zbog toga  se vrlo rado zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema naprijed.

Koliko vidim, u većem dijelu našeg grada još nije obavljena košnja javnih po­vršina, a iste su prepune trave koja je već visoka i sasvim zrela za košnju. No, kada su u pitanju naši psi, upravo period nakon košnje je vrlo nezgodan zbog trave koju popularno zovemo “las­tavica”, “strelica” ili “klas”.

Opasnu travku tako nazivamo  zbog njenog specifi­čnog oblika. Vrh travke je drvenast i tvrd, a prema na­trag se širi u krilca koja su pokrivena sitnim dlačicama. Zbog toga  se vrlo rado zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema naprijed. U prirodi ovakav oblik klasa ima funkciju kod razmnožavanja biljke.

Travka se najčešće zabije psima u šapice između prstiju gdje je vlasnici mogu sami izvaditi ako uredno pregledavaju šapice poslije svake šetnje. Šapice je najbolje pregledati „pipanjem“ posebno kod dugodlakih pasa. Nakon svake šetnje, prepipajte po­dručje između prstiju i vrlo lako ćete osjetiti drvenaste travke. Ukoliko previdite trav­ku ona će ući dublje pod kožu i izazvati upalnu reakciju tkiva. Između prstiju nastaje oteklina puna gnoja, a na vrhu je obično rupica – ulazno mjesto travke.

U ovoj fazi već ju je teže naći. Travka se polako po­miče prema naprijed pa se može dogoditi da otputuje i nekoliko centimetara uzduž noge. Za sobom ostavlja gnojni trag u obliku fistula koje se otvaraju na koži. Po­sebnim instrumentom ulazimo kroz vidljivu rupicu na koži i pokušavamo na slijepo uhvatiti travku i izvući je van jer je to jedini način da smirimo proces. Sve dok je pri­sutno strano tijelo pod ko­žom ili u dubljim tkivima, dolaziti će do gnojenja. U najtežim slučajevima potreban je kirurški zahvat gdje rezom otvaramo promije­njenu kožu sve dok ne na­đemo nesretnu travku.

Travka u uhu problem je dobro poznat vlasnicima kokera, kavaljera, pudli pa i drugih pasa. No, ove pas­mine najčešće stradaju zbog svoje visine i ovješenih uški. Prvi simptom je naginjanje glave na onu stranu gdje je travka ušla u uho i mahnito otresanje glavom. Neki psi se potpuno umire i boje se i pomaknuti jer svakim po­kretom trava izaziva jaku bol u uhu. Travka uđe duboko u vanjski sluhovod i najčešće je nađemo na samom bub­njiću. U ovakvim slučaje­vima potrebna je intervencija veterinara. Ponekad se do­godi da vlasnici ne prepoznaju problem pa pričekaju 3, 4 dana prije dolaska veterinaru. Tada je travku mnogo teže izvaditi jer je ušni kanal već pun gnoja.

Ovisno o kooperativnosti psa, strano tijelo iz uha  va­dimo sa ili bez anestezije. Manje pse uspješno možemo držati jer sam zahvat traje vrlo kratko. Ako se pas previše otima i ako ga vlasnici ne mogu držati odluču­je­mo se za sedaciju ili aneste­ziju jer postoji opasnost od povrede. Instrument kojim vadimo travu vrlo je oštar pa možemo psa povrijediti ako se naglo trgne.

Travka može ući i u nosnice. Simptomi su vrlo izraženi – pas bez prestanka kiše, a kako trava ogrebe i ošteti sluznicu nosa  često kišu krvave kapljice. Najbolje je da vlasnici sami odmah pogledaju u nosić ne bi li vidjeli travu jer kada ode dublje ni veterinar ne može više do nje. Ako pas ne uspije izkihati travku možemo je potražiti jedino ako psa stavimo u opću anesteziju i ispiremo nosnu šupljinu.

Dramatične simptome izazvati će i travaka koja uđe u oko. Oko se naglo zacrveni, a pas pokušava šapicama trljati bolesno mjesto. Već za nekoliko sati pojavljuje se gnojni iscjedak i oko je skroz zaljepljeno. Nakapamo lokalni anestetik u oko i tražimo travku. Ovdje treba biti jako uporan jer se ponekad travka sakrije u unutarnje nabore gornjeg ili donjeg kapka ili pak pod treći kapak i koliko god je velika, nije je uvijek jednostavno naći.

Osim na opisana mjesta travka se može zavući bilo gdje u kožu. Psa treba pregladavati svaku večer i to najbolje opipom. Kod žutih pasa (kokeri , pudle) vrlo je teško uočiti travu jer je iste boje kao dlaka pa se treba pouzdati u opip.

Pse koji imaju zapetljanu dlaku treba ošišati jer travka može proći kroz grop dlake i napraviti cijelo čudo na koži ispod.

Kritična mjesta su prepone i  pazusi jer je na tim mjestima koža tanja i mekša nego drugdje. Kod nekih pasa pronađemo travke zabijene pod desni kada čistimo zubni kamenac, pa treba pregledati i zube a ne samo krzno.

Kapice koje prekrivaju uši, a najčešće ih viđate na kokerima, najbolja su prevencija barem za zaštitu ušiju. U svakom slučaju u ovo doba godine pa sve do kraja lipnja, izbjegavajte pokošene površine koje nisu pograbljane.

Pošalji komentar