Uginuo hrabri Loukanikos,  pas predvodnik grčkih demonstracija

Uginuo hrabri Loukanikos, pas predvodnik grčkih demonstracija

Loukanikos je pas lutalica koji je postao simbol demonstracija u Grčkoj u periodu između 2010. i 2012. Godine. Nažalost, kako prenose grčki mediji Loukanikos je uginuo…

Njegovo ime u slobodnom prijevodu zapravo znači “kobasica” a magazin Time ga je 2011. godine nominirao za jednu od osoba godine. Pas “demonstrant”, simpatični mješanac lutalica, sudjelovao je u gotovo svakom prosvjedu na centralnom atenskom trgu Sintagma i uvijek na strani demonstranata.

On je nakon protesta patio od brojnih zdravstvenih problema, za koje neki veterinari smatraju da su izazvani pretjeranoj izloženosti suzavcu.

To je umiljati pas, pomalo uzavrele krvi – rekla je svojevremeno za Reuters načelnica gradske službe za životinje lutalice.

Za razliku od pasa lutalica u drugim metropolama, psi lutalice u Ateni, kojih je oko 2 tisuće, čipirani su i nose ogrlicu. Također su redovno cijepljeni i kastrirani ili sterilizirani.

U većini europskih zemalja taj problem se rješava uspavljivanjem, ali se grčka kultura tome protivi – dodala je načelnica.

Ipak, pas Loukanikos svuda u svijetu ostati će poznat kao simbol prosvjeda protiv sistema!

Pošalji komentar