Ugriz zmije, što i kako

Pas i zmija

Ugriz zmije je vrlo bolan. Ujedena životinja bolno će zacviljeti i to je obično ono što vlasnici prvo primijete. Simptomi trovanja zmijskim otrovom ovise prvenstveno o količini uštrcanog otrova, ali i o veličini psa ili mace. Kod jakih trovanja (kada je uštrcana velika kolièina otrova, a radi se o malenom psu ili maci), životinja će kolabirati veæ za nekoliko trenutaka i tu je zaista potrebna najhitnija intervencija veterinara. Do kolapsa dolazi zbog proširivanja perifernih krvnih žila te posljedićnog šoka. Kada se radi o blažim oblicima trovanja, vlasnici će obično primijetiti oteklinu na mjestu ujeda. Oteklina će biti prisutna već u roku od 30 minuta, a istovremeno koža postaje tamno crvena, skoro crna. Na mjestu ugriza dolazi do istjecanja krvi te naglog i bolnog oticanja ugrizenog mjesta.

Ponekad su simptomi ujeda zmije vrlo jasni. Vlasnici vide da je došlo do ugriza, to kažu veterinaru i sve je jasno. No, koji puta vlasnici samo primijete da je životinja bezvoljna ili primijete oteklinu na šapi. Ne padne nam uvijek na pamet zmija. Posumnjat æemo na ugriz ako je koža na otečenom mjestu tamno crvena do crna i svakako ćemo probati pronaæi mjesto ugriza (sa specifičnim tragovima dva zuba), što ponekad znači brijanje veće površine kože, posebno kod dugodlakih pasa.

Ugriz se uvijek lakše uoèava na bijelim psima s ružièastom kožom. Kod tamno pigmentirane kože ponekada je teško vidjeti da je koža zapravo tamno crvena odnosno crna, iako je oteklina uvijek izražena. Da bi bili sigurni da se radi o zmijskom ugrizu, treba pronaæi poznate rupice!

Kada doðe do ugriza u šapu, ona se poveæa tri puta. Ponekad kod velikih pasa i manje kolièine otrova prvih nekoliko sati proðe nezamijeæeno, jer pas ili samo malo šepa ili je jednostavno mirniji nego obièno. No, nakon nekoliko sati može se razviti hemolitièka anemija, poremeæaj zgrušavanja krvi i sepsa. Ako sumnjamo na ugriz zmije, svakako æemo izvršiti pregled urina. Zmijski otrov, izmeðu ostalog, razara crvena krvna zrnca pri èemu se oslobaða hemoglobin, kojeg æemo naæi u urinu.

Terapija se sastoji u davanju specifiènog seruma te potporne terapije intravenoznim davanjem tekuæine te kortikosteroida kako bi prevenirali šok. Dio potporne terapije svakako je i davanje antibiotika i to u trajanju od sedam dana. Oboljelu životinju držimo pod strogim nadzorom 24 sata. Ako je dovedena veterinaru na vrijeme, terapija je u pravilu uspješna. Antivenin (serum) je rezerviran samo za vrlo ozbiljne sluèajeve, dakle, ne dajemo ga onda kada se radi samo o lokalnoj reakciji.

Ponekad se kao posljedica trovanja javljaju proljev i povraæanje. U tom sluèaju psu æemo uskratiti vodu i hranu na usta, a sve potrebno dobit æe putem infuzije.

Rok trajanja seruma vrlo je kratak, pa je dobro da se, prije odlaska na godišnji odmor u krajeve gdje ima zmija, raspitate kod tamošnjeg veterinara imaju li serum. Ukoliko ga nemaju, dobro je imati ga sa sobom. Èuva se u frižideru, a može spasiti život vašeg ljubimca.

Ni u kojem sluèaju nemojte pokušavati ubiti zmiju otrovnicu, a ni druge vrste zmija, jer su one vrlo korisne. Mnogi vlasnici pasa instinktivno tako reagiraju pa pritom i sami stradaju. Zmija èesto ugrize èovjeka kada ju pokuša ubiti, a tada postoji i velika moguænost da ga ugrize nekoliko puta, jer se zmija brani. Kod višestrukih ugriza, posljedice mogu biti fatalne u kratkom roku.

Pošalji komentar