Video: Pas koji zna čitati

Video: Pas koji zna čitati

Australska ovčarka Mia može “pročitati” i razumjeti što piše na papiru koji joj pokaže njezina trenerica Maureen Ward. Mia nije usamljena u toj vještini, Maureen je već naučila “čitati” više pasa različitih pasmina

Kako to izgleda, možete pogledati u priloženom videu. Demonstraciju je upriličena učenicima škole u američkom gradu Louisvilleu.

Mia se na natpis skoči odvojila od tla, na natpis sjedi sjela je, radila je krugove i ispunjavala želje. Nepovjerljivi učenici su pomiješali natpise i redoslijed izvođenja radnji, ali ovčarka je i to pročitala bez greške.

Da je učenje vrijedno pokazao je i prijatelj Mie, bernski planinski pas Bauer koji je također naučio od Maureen čitanje s papira.

Nije u pitanju nikakva posebna nauka. To je jednostavan trening za pse. Psi se prvo navikavaju na glasovne zapovijedi, postupno se uz glasove uvode pokreti rukama, a kao treća razina uz sve to se uvode i natpisi na kojima su napisane zapovijedi koje se istovremeno i izgovaraju psu. Malo po malo, vaš pas počne da čita. U stvari, i nema neke veće razlike od toga kako i ljudi uče čitati – rekla je učiteljica pasa.

Pošalji komentar