Zašto sterilizirani psi i dalje skaču na stvari?

Zašto sterilizirani psi i dalje skaču na stvari?

Iako sterilizacija ljubimaca poništava njihovu mogućnost da imaju potomke, hormonalna promjena nije trenutačna. Zbog preostalog testosterona u krvotoku, psi mogu još neko vrijeme skakati na predmete, ljude i druge životinje, piše Vet Street.

Druga stvar o kojoj treba voditi računa je kako nakon sterilizacije zajahivanje nečega nije kod pasa nužno isključivo seksualan čin – može se dogoditi potpuno slučajno.

Kako stres utječe na aseksualno zajahivanje

Kad pas zajaše vlasnikovu nogu, ne radi se o pokušaju dominacije, već o izrazu istovremeno konfliktnih osjećaja poput uzbuđenja i nezadovoljstva. Pas može postati uzbuđen jer mu se vlasnik vratio kući i zbog toga slučajno srušiti smeće na pod. Zbog vlasnikovog ukora, pas će istovremeno osjećati uzbuđenje i nezadovoljstvo.

Pas također može nešto zajahati samo zato da dobije vlasnikovu pažnju. Možda je zapamtio da se vlasnik nasmijao kad ga je vidio dok jaše igračku.

Ako želite suzbiti takvo ponašanje, morate se naučiti ignorirati psa kad to čini ili jednostavno napustiti prostoriju. Ukori neće pomoći jer ih pas doživljava kao pažnju, a još mu dodatno podižu razinu stresa.

Kad je zajahivanje znak nečeg ozbiljnijeg

Ponekad je pseće zajahivanje znak upale mokraćnog sustava. Uglavnom to možete prepoznati ako pas to nikad inače ne radi, a sad je to počeo stalno činiti. Osim upale, može u pitanju biti infekcija ili neka hormonalna bolest. U slučaju da drugi psi odjednom stalno počnu skakati na vašeg ljubimca također bi vas trebao ponukati da posjetite veterinara.

Pošalji komentar