Želite imati zdravo dijete? Nabavite psa!

Rezultati nedavnog objavljenog istraživanja koje je provela dr. Eija Bergroth pokazuju da kućni ljubimci pozitivno utječu na zdravlje novopridošlog člana u obitelji.

Pas i dijete

Prema toj studiji prva godina bebinog života uz kučnog ljubimca može rezultirati pojačanim imunološkim sustavom dojenčeta i smanjivanjem respiratornih infekcija i prehlada.

Studija je provedena u Finskoj i u nju je bilo uključeno 397 beba. Kroz prvu godinu života (44 tjedna), roditelji su pratili koliko su često njihova djeca imala groznice, upale uha, rinitisa, kašalja i otežano disanje, te je li bilo potrebe za antibioticima. Na kraju su uspoređena izvješća obitelji s mačkom ili psom u kući u odnosu na ona koja nisu imali “pomoć” kućnog ljubimca.

Analiza bebinog zdravstvenog biltena iz kućanstava s psima pokazala je da su klinci bili zdravi od 72 do 76 % u prvoj godini, dok su bebe koje nisu imale kontakt sa psima bili zdravi 65 % u prvoj godini života. Brojke pokazuju da je odrastanje uz psa 11% posto zdravije. Poboljšano zdravlje obitelji koje su imale mačku kao kućnog ljubimca je također veće, ali s manjim postotkom.

Rezultati se smatraju statistički značajnim. Bergroth i njezini kolege nagađaju da odrastanje uz pse i mačke pomaže izgraditi jači imunološki sustav.

Pošalji komentar